DMAIC

DMAIC

 • An Gielen
  • An Gielen
  • 27/05/2021
 • Bij Processminds houden wij er van om een complex probleem behapbaar te maken. Vanuit onze kennis brengen we de juiste tools aan en zorgen we voor de gepaste begeleiding.Het zit in onze DNA om samen naar een gedragen en geborgde oplossing toe te werken. 

 • DMAIC is een gestuctureerde methode binnen LEAN SIX SIGMA die gebruikt wordt bij het aanpakken van complexe problemen. Door het gebruik van o.a. statistiek worden beslissingen genomen op basis van feiten ipv op gevoel of vermoedens.

  Een DMAIC project doorloopt verschillende fasen.

  In de eerste fase (D van DEFINE) wordt het probleem verdiept. Waar hebben we precies last van? Wat willen we verbeteren? Wie is er in betrokken en wat willen we bereiken?

  In de tweede fase wordt er gemeten (M van MEASURE). Hier wordt de huidige situatie in kaart gebracht. Hoe groot is het probleem? Welke informatie is er nodig? Is de data valide? Hoe meten we het best?

  Na de metingen en het verzamelen van de nodige informatie is het tijd voor een grondige analyse (A van ANALYSE). Wat zijn de mogelijke oorzaken? Data wordt gebruikt voor onderbouwing. Knelpunten en grondoorzaken worden helder en komen naar voren.

  Om grondoorzaken aan te pakken wordt er in de verbeterfase ( I van IMPROVE) oplossingen, getest en ingevoerd.

  In de laatste fase (C van CONTROL), wordt er voor gezorgd dat het probleem in de toekomst niet meer terugkomt. De nieuwe manier van werken wordt vastgelegd. En het monitoren van bepalende parameters zal er voor zorgen dat het proces niet opnieuw out-of-control geraakt.

  Afhankelijk van het type probleem kan er gekozen worden voor een DMAIC- aanpak.

 • DMAIC Diagram 01