Heijunka

Heijunka

 • Bart De Clercq
  • Bart De Clercq
  • 22/04/2021
 • Bij Processminds nemen we analytisch en kritisch uw vraagpatroon onder de loep en proberen we afhankelijk van de standaardisatie die reeds aanwezig is in uw productieproces tot een optimale nivellering te komen.

 • Met Heijunka wordt beoogd de productie zo te nivelleren zodat de flow wordt geoptimaliseerd. Enerzijds kan u nivelleren in volume, anderzijds in productmix. Beide blijken nog steeds uitdagingen in de Vlaamse maakindustrie.

  Volume nivelleren zorgt ervoor dat u bepaalde periodes van stabiele productie hebt in lijn met de vraag die voor die periode wordt ‘aangehouden’. De gemiddelde vraag (en dus ook de takttijd) wordt aldus vastgezet voor een bepaalde periode, alvorens op of neer te schakelen met cyclustijden. Processen kunnen zich op die manier stabiliseren en de lijnbalancering blijft stabiel, wat zorgt voor minder variatie en meer rust, lees minder brandjes blussen en orders voornemen om toch nog snel uit te leveren.

  Stel de markt vraagt onderstaande volumes per dag (zie tabel), dan kan het voordeliger zijn in productie om op dagelijkse basis 4 stuks te produceren van product A in plaats van dagelijks de werkelijk gevraagde hoeveelheden te produceren. Op bepaalde dagen wordt er dus strategische voorraad aangehouden om deze onbalans te coveren. Je proces geraakt zo minder ‘overbelast’.

  Vraag product AVraag product BVraag product C
  Maandag461
  Dinsdag6

  7

  2
  Woensdag2

  6

  2
  Donderdag352
  Vrijdag562
  Weektotaal20309


  Productmix nivelleren betekent dat men niet meer in grote batches gaat produceren maar de vraag van de verschillende producten gelijkmatig over de productietijd gaat uitsmeren.

  Stel men produceert op weekbasis eerst 20 stuks A, 30 stuks B en 9 stuks C. Het voordeel lijkt dat u minder omstellingen hebt, echter indien de omsteltijd zodanig wordt gereduceerd kunt u overgaan naar AAAABBBBBBBBCC op dagbasis of zelf nog verder naar ABBABBCABBABBC hetgeen veel voordelen met zich meebrengt.

 • Heijunka